Produkcja czekolady gus

Czekolada jest samotnym z najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w wielu możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można nabyć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Ciekawa jest jednocześnie czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w owocu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki wyrób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dobrze w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów posiada ona cecha sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na sucho jak natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji odbywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.